Tort malinami i borówkami
Jest to moją wersja link do przepisu, z którego korzystałam na dole. Ja swój trochę zmieniłam. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało. Jak odtworzyć przepis to piszcie w komentarzach. Tort nie jest bardzo słodki, ale lekki i puszysty.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Cukier wanilinowy
Masa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
skórka otarta z dwóch cytryn
Do nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki wody
sok z cytryny
Dodatkowo:
250 g borówki amerykańskiej
250 g malin
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek i ubić je (białka) na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i każdorazowo ubijać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy (najlepiej robić to częściowo), wymieszać całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie polecam używać na tym końcowym etapie miksera.
Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i piec 35 minut w temperaturze 165 stopni C.
Po upieczeniu wyciągnąć ostrożnie formę z biszkoptem i upuścić na podłogę z niedużej wysokości ( ja położyłam na podłodze ręcznik i na ten ręcznik upuściłam formę. Dzięki temu pęcherzyki powietrza się ulotnią i biszkopt nie opadnie. Zostawić do ostudzenia. Po wystygnięciu wyciągnąć biszkopt z formy. Pokroić na 2 blaty.
Masa:
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę (powinny być bardzo zimne) włożyć do miski i ubijać na wysokich obrotach miksera, aż masa stanie się puszysta i zwarta. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, skórkę z cytryny i cienkim strumieniem wlewać sok z cytryny. Ubijać już bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
Nasączanie biszkoptu i przekładanie tortu:
Do wody wycisnąć tyle soku z cytryny, ile uważacie za stosowne. Pierwszy blat położyć na paterę i nasączyć go częścią przygotowanej do tego wody, wyłożyć 1/2 masy i połowę malin oraz jagód. Przykryć tę część drugim blatem, nasączyć go pozostałą wodą, wyłożyć resztę kremu i wysypać pozostałe owoce na środek tortu. Wstawić tort do lodówki na co najmniej 3 godziny.
http://makelifetasty.pl/2015/03/28/tort-z-malinami-i-jagodami/
Jest to moją wersja link do przepisu, z którego korzystałam na dole. Ja swój trochę zmieniłam. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało. Jak odtworzyć przepis to piszcie w komentarzach. Tort nie jest bardzo słodki, ale lekki i puszysty.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Cukier wanilinowy
Masa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
skórka otarta z dwóch cytryn
Do nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki wody
sok z cytryny
Dodatkowo:
250 g borówki amerykańskiej
250 g malin
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek i ubić je (białka) na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i każdorazowo ubijać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy (najlepiej robić to częściowo), wymieszać całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie polecam używać na tym końcowym etapie miksera.
Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i piec 35 minut w temperaturze 165 stopni C.
Po upieczeniu wyciągnąć ostrożnie formę z biszkoptem i upuścić na podłogę z niedużej wysokości ( ja położyłam na podłodze ręcznik i na ten ręcznik upuściłam formę. Dzięki temu pęcherzyki powietrza się ulotnią i biszkopt nie opadnie. Zostawić do ostudzenia. Po wystygnięciu wyciągnąć biszkopt z formy. Pokroić na 2 blaty.
Masa:
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę (powinny być bardzo zimne) włożyć do miski i ubijać na wysokich obrotach miksera, aż masa stanie się puszysta i zwarta. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, skórkę z cytryny i cienkim strumieniem wlewać sok z cytryny. Ubijać już bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.
Nasączanie biszkoptu i przekładanie tortu:
Do wody wycisnąć tyle soku z cytryny, ile uważacie za stosowne. Pierwszy blat położyć na paterę i nasączyć go częścią przygotowanej do tego wody, wyłożyć 1/2 masy i połowę malin oraz jagód. Przykryć tę część drugim blatem, nasączyć go pozostałą wodą, wyłożyć resztę kremu i wysypać pozostałe owoce na środek tortu. Wstawić tort do lodówki na co najmniej 3 godziny.
http://makelifetasty.pl/2015/03/28/tort-z-malinami-i-jagodami/
Komentarze
Prześlij komentarz